Anbefaling - Dyregården

af George Orwell. Genfortalt af Tony Evans.

Tænker du nogensinde på, hvad husdyr egentlig tænker om mennesker? Hvilket had de måske (berettiget) nærer mod os. Og hvad der måske kunne ske, hvis dyrene bestemte!

Af Tiril Mark Høj

’Herregården’ ’er en traditionel gård, hvor der lever forskellige dyr. Gamle Major’ er en stor gris, som alle de andre dyr på gården respekterer. En aften kalder han alle gårdens dyr sammen i laden, og holder en brandtale om, hvor elendigt deres liv er på gården, under ledelse af mennesker, og han opfordrer til oprør! Tre nætter senere dør han, og hen over de næste måneder, er der masser af hemmelig aktivitet på gården, og en dag, hvor hr. Jones har glemt at fodre, gør dyrene oprør. Udfaldet bliver, at dyrene får skrevet deres manifest på ladens væg, og den store orne ’Napoleon’ nu har overtaget styringen af gården, og dermed alle dyrene. Og nu begynder det virkelige rædselsregime!  

Den ikoniske allegori fra 1945 fortæller historien om, hvorledes magten blot blev flyttet fra en tyran til en anden. Fra dengang befolkningen væltede zar Nikolaj ll, til det nye kommunistiske styre under Joseph Stalin, som byggede på Karl Marx’ ideer. Et styre der viste sig at være lige så frygteligt som under zaren. 

Hver karakter repræsenterer en person fra den russiske revolution, gården er Rusland og de omkringliggende gårde Europa, som blot så til. Grisenes korrupte adfærd udgør et centralt element i romanen, men de har ordet i deres magt. Med sin historie fortæller George Orwell, hvorledes propaganda kan bruges til at kontrollere mennesker. 

Er det en børnebog? Det synes jeg. Netop fordi romanen kan læses som en dyrefabel, hvor man efterfølgende kan diskutere det enkelte dyrs rolle og snakke om etik.   

Genfortællinger af klassikere er en forrygende idé!