Livet på jorden gennem tiderne
Når snakken falder på fortidsdyr, tænker mange på dinosaurer, men de udgjorde blot en enkelt gruppe blandt utallige livsformer, som har levet på jorden.
Af Tiril Mark Høj
Studiet af fortidens liv samt sporene af de liv som har eksisteret, kaldes palæontologi. I denne smukke bog tages vi med op gennem tiden fra for ca. 2,5 mia. år siden til den ældste tidsalder ’Prækambrium’. Jorden blev dannet for 4,6 mia. år siden, og det tidligste liv opstod for ca. 3,7 mia. år siden. De tidligste kendte fossiler der er fundet, er mikroorganismer i 3,4 mia. år gammel flint.
Vi præsenteres bla. for hvordan og hvad fossiler består af, hvad der findes under jorden samt forskellige dyr og vækster.
For 538 -252 mio. år siden udviklede livet sig fra den kambriske eksplosion i perioden ’Palæozoikum’, hvor encellede organismer begyndte at udvikle sig. Nogle til trilobitter.
Under Permtiden for 298 – 252 mio. år siden skete der virkelig store forandringer. Luftfugtigheden var høj, og de store krybdyr udviklede sig, deriblandt ’Dimetrodon’ på ca. 3,5 m med en stor appetit, og ligeledes store insekter (hvad siger I eks. til en guldsmed med et vingefang på ca. 70 cm?)
Efter den store masseuddøen mellem Perm og Trias, begyndte livet igen. Særligt for dinosaurerne, som blev de største landlevende dyr nogensinde. Tidsalderen ’Mesozoikum’ kaldet ’dinosaurernes tidsalder’ for 252 – 66 mio. år siden, dækker over Trias, Jura (hvor de tidlige pattedyr begyndte at udvikle sig) og Kriddtiden, hvor dinosaurerne eksisterede i mange forskellige former og størrelser. For 66 mio. år siden skete endnu en masseuddøen, og en ny æra tog sin begyndelse.
”Vidste du at fossil afføring kaldes koprolit, og at man kan være ’koprolitekspert’?”
Det er en fantastisk bog, som ikke kun er fyldt med fakta om fortidsdyr, og den tid det enkelte dyr levede i, men som også kommer med bud på, hvad det forårsagede dyrenes uddøen. Og man kan læse sig frem til, at det ikke var alle dyrene der døde, eks. overlevede forskellige fugle, hajer samt skildpadder, og andre mindre dyr og vækster.
Desuden kan man læse om, hvordan man kan arbejde som palæontolog, og hvad vi endnu mangler viden om fra fortiden.
Illustrationerne er virkelig fine, og Claire McElfatrick benytter flere sammenligninger i størrelser mellem dyr og mennesker, så læserne kan opnå realistiske billeder. Hendes illustrationer er meget smukke, og er en vidunderlig blanding af tegnede figurer både i hånden og digitale samt collage.
Til alle videbegærlige børn fra ca. 6 år.