Litteratur

“If your photos aren’t good enough, you’re not close enough.”

Omaha Beach – 6. juni 1944 af Robert Capa, Jean-David Morvan & Dominique Bertail

Af Jette Holmgaard Greibe

Unik grafisk genfortælling af begivenhederne ved Omaha Beach under 2. verdenskrig set gennem fotojournalisten Robert Capas øjne. Han tog med den første deling amerikanske soldater til Omaha Beach, hvor han ville forevige begivenheden. Robert Capa var den eneste civile fotograf, der gik i land, og kun elleve, i virkeligheden kun 10, af hans fotografier fra den dag, overlevede. 
Bogen er lige dele Robert Capas egen historie og en beretning om D-dag. Gennem tegninger, fotografier og tekst tages læseren med direkte ind i den berømte begivenheds centrum.  Fortællingen er opbygget omkring Robert Capas berømte fotografi ’Soldier in the Surf’, der forestiller en soldat der ligger udmattet på stranden, efter at have forceret bølgerne. Robert Capa selv vadede i vand til livet, bærende på tre kameraer, mens han undveg kraftig beskydning. Han formåede at nå i land, hvor han skiftevis søgte dækning og tog billeder, mens tropperne om bord foretog samme dødbringende rejse mod kysten. I de 90 minutter, han tilbragte på stranden, blev han vidne til, at mænd blev skudt, sprængt i luften og sat i brand overalt omkring ham. 
Størstedelen af bogen fortælles i grafisk roman-format, og gengiver Robert Capas historie som fotojournalist under 2. verdenskrig, særligt hans rolle på Omaha Beach og de berømte fotografier, han tog den dag. Derefter følger de overlevende elleve fotografier med titlen ’The Magnificent Eleven’, de eneste billeder overhovedet fra slaget, og afslutningsvis er der tre essays fra Robert Capras liv illustreret med fotos af Robert Capa og andre, der giver et dybere blik på mennesket og fotojournalisten Robert Capa, og man får historien bag det ikoniske fotografi ’Soldier in the Surf’. 
 

"The pictures are there, and you just take them."

Robert Capa er kaldt ’en af den moderne fotojournalists fædre’, og levede i en tid, hvor verden var i opbrud. Han blev født i 1913 under navnet Endre Friedmann i Budapest, og døde i 1954, da han trådte på en landmine i Vietnam. Hans fotografier er beviset på, at han altid stod i centrum af begivenhederne. Han involverede beskuerne i sine fotografier, fordi billederne ikke kun præsenterede begivenhederne fra første række, men fordi deres rå uforfalskede udtryk, fortalte deres egen ærlige historie. 
Jean-David Morvan står bag adskillige tegneserier, og historien om Robert Capa er velfortalt, levende og med nedslag i de vigtige begivenheder i fotojournalistens liv. 
Tegneseriedelen, der fylder mest, fortæller historien om Robert Capa og hans involvering i D-dag, og er tegnet af Dominique Bertail i s/h realistisk stil, der giver indtrykket af, at tegningerne oprindeligt er fotografier, der er overstreget med blyant. Det passer virkelig fint ind i bogens udtryk. Dominique Bertail er en erfaren tegneserietegner, og den måde hvorpå han bevarer ærligheden i bogen som helhed, er virkelig fint. 
Det kan være svært at forstå det værdifulde arbejde fotojournalister udførte i dag, hvor vi har muligheden for at tage tusindvis af fotos med vores telefoner, som kan kanaliseres videre trådløst og øjeblikkeligt til resten af verden.
Der er ingen tvivl om at Robert Capa desuden var mere fandenivoldsk end de fleste af sine kolleger, men mon ikke også det er derfor, at han blev en af verdens mest indflydelsesrige krigsfotografer, som ikke overlod noget til fantasien.

Detaljer
Tegneserie
Titel: Omaha Beach – 6. juni 1944 
Forfatter: Robert Capa, Jean-David Morvan 
Illustreret af Dominique Bertail
Forlag: Fahrenheit
Emneord: historie, faglitteratur, krig, biografi