Onsdagsanbefaling - skibbrud
En historie baseret på virkelige begivenheder. Bogen er spændende og barsk læsning, men undervejs husker man, at virkeligheden ombord på skibet Batavia, der gik på grund nær Australiens kyst, og som i historien her går under navnet ’Jakarta’, var meget værre!
Af Jette Holmgaard Greibe
1629- Djævlens apoteker af Xavier Dorison & Thimothée Montaigne
I 1629 er handelsskibet Jakarta på vej til Asien med en last, der bugner af rigdomme. En overflod af både guld og ædelstene, som skal bruges til at bestikke kejseren af Sumatra. Folkene ombord er en blanding af hærdede sømænd og fattige mennesker, der ønsker at skabe sig et bedre liv.
Vi følger den smukke hollandske adelskvinde Lucretia Hans, som lige har begravet sin ældste søn, og hvis mand forlanger, at hun skal slutte sig til ham i Indonesien. Hun medbringer sin tamme lemur Hugger, sin tvivlsomme tjenestepige samt den unge mand Hayes, der både er en af folkene, men som desuden beskytter hende.
Blandt folkene ombord er Kaptajn Pelsaert, apotekeren Jeronimus Cornelius, den voldelige og alkoholiske skipper Arian Jakob samt mange andre. Hverdagen er præget af umenneskeligt hårdt arbejde og øjeblikkelige afstraffelser. Skibet løber tør for proviant, skal modstå adskillige storme, og under overfladen lurer mytteriet. Lucretia befinder sig i en ukendt verden, men hun lærer snart at begå sig. Og da besætningen evakueres, fordi Jakarta synker, begynder en ny kamp.
Hvis handlingen minder dig om forskellige piratfilm, er det vigtigt at huske på, at ’1629’ har udgangspunkt i et historisk faktum, hvoraf nogle kilder er anført i slutningen af bogen.
Gennem karaktererne viser ’1629’ dybderne af den menneskelige sjæls mørke. Sømændene bor oveni hinanden, og nogle accepterer de personlige begrænsninger, mens andre nægter. Lucretia Hans er også underlagt sin mand og de øvrige restriktioner, der er pålagt kvinder. Karakteren Jeronimus Cornelius derimod er legemliggørelsen af grådighed blottet for moral. Og alle har en rolle at spille.
Illustratoren Thimothée Montaigne tegner med en imponerende grundighed, og benytter sig af en realistisk stil med rå og voldsomme træk. Sammen med farvelægger Clara Tessier, får Thimothée Montaigne skibet til at fremstå som en afspejling af karakterernes følelser, og anvender i begyndelsen mest lyse nuancer, som snart bliver mere mørke og kryptiske.
Den grandiose tegneserie er opdelt i kapitler med en ny indgravering ved hver begyndelse, og bogen ligner et manuskript med et forgyldt omslag. Bogen indeholder desuden et tværsnit over Jakarta samt et kort fra dengang med skibets rute indtegnet.
Slutningen på bogen efterlader læseren med en sult for anden del. anden del. For alle eventyrere, læsere af skibsromaner, eks. ’The Wager’ ol., er denne tegneserie et rigtigt must. Det er bare om at sætte sejl!
Detaljer
- Tegneserie
- Titel: 1629- Djævlens apoteker
- Forfatter: Xavier Dorison
- Illustreret af Thimothée Montaigne
- Forlag: e-voke
- Emneord: skibbrud, Batavia, mytteri, sømænd